Σάββατο 23 Μαΐου 2015

ΧΟΥΝΚΙΑΡ ΜΠΕΓΙΕΝΤΙ (ΜΟΣΧΑΡΙ ΜΕ ΠΟΥΡΕ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ)

  • ΥΛΙΚΑ
  • 1 κιλό μοσχάρι (νουά, κιλότο, ελιά), κομμένο σε μερίδες
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 σκελίδα ολόκληρη σκόρδο
  • 1 κ.σ. πελτές ντομάτας
  • 1 συσκευασία (400 γραμμ.) ντοματάκια κονκασέ
  • 1/2 φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 2-3 κόκκοι μπαχάρι
  • 1 κ.γλ. ζάχαρη
  • 2-3 κλωνάρια μαϊντανός
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Πουρές μελιτζάνας (1η εκδοχή)
  • 5-6 μέτριες μελιτζάνες φλάσκες, ψημένες
  • 500 ml φρέσκο γάλα
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 2 κ.σ. αλεύρι
  • 1/2 μικρό κρεμμύδι
  • 1 γαρίφαλο
  • 1 πρέζα φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
  • αλάτΙ
  • Για τον πουρέ μελιτζάνας πολύ καλή είναι και η συνταγή από τις syntagespareas 
  •  Πουρές μελιτζάνας 2η εκδοχή
  • 6 μελιτζάνες φλάσκες
  • μισό ποτήρι νερού κρέμα γάλακτος
  • 3 κουτ. σούπας αλεύρι
  • 3 κουτ. σούπας βούτυρο
  • μισό λίτρο γάλα
  • 150 γραμμ. κασέρι τριμμένο
  • 150 γραμμ. παρμεζάνα τριμμένη
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο τριμμένο
  •  https://www.sintagespareas.gr/sintages/xounkiar-mpegienti.html
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και ροδίζουμε το κρέας απ' όλες τις πλευρές για 4΄-5΄. Προσθέτουμε το σκόρδο και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σοτάρουμε ώσπου να γίνει διάφανο. Στη συνέχεια προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και με κουτάλα τον τρίβουμε στη βάση της κατσαρόλας. Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε τα κλωνάρια μαϊντανό, το μπαχάρι, το δαφνόφυλλο και τα ψιλοκομμένα ντοματάκια. Τέλος πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και ελάχιστο νερό. Αλατοπιπερώνουμε. Είναι προτιμότερο να μαγειρεύουμε με λίγα υγρά και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αργότερα, γιατί έτσι συμπυκνώνονται οι γεύσεις κι έχουμε πιο νόστιμο φαγητό. Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να δέσει καλά η σάλτσα, περίπου 1 ώρα και 30΄.
Για τον πουρέ μελιτζάνας: Καρφώνουμε το γαρίφαλο στο κρεμμύδι και το βάζουμε μαζί με το γάλα να ζεσταθεί. Σε κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή θερμοκρασία και ρίχνουμε το αλεύρι να ψηθεί ανακατεύοντας με σύρμα για 3΄-4΄. Αποσύρουμε από τη φωτιά και λίγο λίγο προσθέτουμε το γάλα, αφού πετάξουμε το κρεμμύδι, ανακατεύοντας πάντα με σύρμα. Ξαναβάζουμε την κρέμα στη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει. Αλατίζουμε και ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο. Στο μεταξύ έχουμε ξεφλουδίσει τις ψημένες μελιτζάνες και τις έχουμε πολτοποιήσει στο μίξερ. Τις προσθέτουμε στην κρέμα ανακατεύοντας. Σερβίρουμε σε πιάτα ρηχά τον πουρέ μελιτζάνας και από πάνω βάζουμε το κρέας και περιχύνουμε με τη σάλτσα.
http://www.argiro.gr/Recipe/%CE%BC%CE%BF%CF%83%CF%87%CE%AC%CF%81%CE%B9-%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CF%87%CE%BD%CE%AF-%CE%BC%CE%B5-%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%AD-%CE%BC%CE%B5%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B6%CE%AC%CE%BD%CE%B1%CF%82




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου