Κυριακή 20 Μαρτίου 2016

ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ


ΥΛΙΚΑ
1 κιλό αλεύρι για τσουρέκια
 1,5 ποτήρι νερό
 1 - 1,5 ποτήρι ζάχαρη (ανάλογα πόσο γλυκά τα θέλουμε)
 1/2 ποτήρι πορτοκαλόζουμο,
 1/2 ποτήρι πυρηνέλαιο
75 γρ μαγιά νωπή
(Ολα τα υλικά μας να είναι σε θερμοκρασία δωματίου)
 κακουλέ, μαχλέπι.
Σουσάμι, αμυγδαλάκι φιλέ (προαιρετικά)
Ξύσμα πορτοκαλιού,ή μαστίχα, προαιρετικά (εγώ δεν έβαλα τίποτε από τα δύο)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζεσταίνουμε καλά το νερό και προσθέτουμε σ' αυτό το χυμό πορτοκάλι το λάδι και διαλύουμε μέσα και τη ζαχαρη. Ή θερμοκρασία του πρέπει να είναι χλιαρή στο τέλος.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ. Από το νερό περίπου μισό ποτήρι το κρατάμε ξεχωριστά (δηλαδή δεν το αναμειγνύουμε με τα υπόλοιπα υγρά )και το προσθέτουμε αν χρειαστεί στο ζύμωμα 
(Αυτό το κάνουμε για να μη χρειαστεί να προσθέσουμε αλεύρι σε περίπτωση που το μείγμα των υγρών είναι παραπάνω από όσο δέχεται το ζυμάρι μας. Οπότε τότε πιθανόν θα χαλάσουμε την αναλογία σε ζάχαρη κυρίως γιατί αυτή είναι υπολογισμένη για ένα κιλό αλεύρι. Ετσι είναι προτιμότερο το αλεύρι που έχουμε να καθορίζει πόσο υγρό θα χρησιμοποιήσουμε και όχι το αντίθετο).
Ρίχνουμε το αλεύρι σε μία λεκάνη κάνουμε μία λακκούβα κι εκεί μέσα διαλύουμε τη μαγιά με το χλιαρό μείγμα του νερού. Έπειτα ζυμώνουμε προσθέτοντας λίγο λίγο τα υγρά. Θέλουμε να πετύχουμε ζυμάρι πολύ μαλακό που να κολλάει στα δάχτυλα.
Αφήνουμε να ανεβεί περίπου 45 -60 λεπτά). Πλάθουμε πλεξούδες και τις αφήνουμε στο ταψί να φουσκώνουν καλά άλλη μισή ώρα -45 λεπτά. Αλοίφουμε με λίγο λαδάκι από πάνω και πασπαλίζουμε με σουσάμι ή αμυγδαλάκι φιλέ και  ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο πάνω κάτω στην αρχή στους 200 και μόλις φουσκώσουν και ροδίσουν χαμηλώνουμε στους 180.
Ψήνουμε συνολικά 40-50 λεπτά. Και αν χρειαστεί σκεπάζουμε από πάνω και στρώνουμε κάτω με αλουμινόχαρτο για να μη καούν. Γίνονται τέλεια γευστικά χωρίς καμια διαφορά από τα αρτήσιμα τσουρέκια.
Η δόση που δίνω είναι η μισή, για την ολόκληρη διπλασιάζουμε τα υλικά και με το νερό  κάνουμε ότι αναφέρω παραπάνω στη σημείωση.
Η διαδικασία βήμα βήμα είναι η ίδια ακριβώς όπως και στα αρτήσιμα τσουρέκια διαφέρουν βέβαια τα υλικά.




Κάνουμε λακούβα στο αλεύρι, ρίχνουμε εκεί τη μαγιά μας και τα μυρωδικά μαχλέπι, κακουλέ



Ρίχνουμε σιγά σιγά το μείγμα των υγρών (νερό, λάδι, χυμό και διαλυμένη ζάχαρη και διαλύουμε πρώτα τη μαγιά




Σιγά σιγά και όσο προσθέτουμε υγρά μαζεύουμε το αλεύρι από γύρω και ζυμώνουμε με απαλές κινήσεις




Το υγρό το ρίχνουμε λίγο -λίγο όσο βλέπουμε ότι το ζυμάρι μας "τραβάει" ακόμη. Εμένα στα συγκεκριμένα δεν μου το πήρε όλο το υγρό που είχα ετοιμάσει κι ευτυχώς που είχα κρατήσει λίγο από το ζεστό νερό στην άκρη πριν το αναμείξω με τα υπόλοιπα (λάδι, χυμό και ζάχαρη) κι έτσι δε χρειάστηκε να προσθέσω αλεύρι.



Το ζυμάρι πριν φουσκώσει

Το ζυμάρι μετά από μία ώρα περίπου


Εδώ τα τσουρέκια έχουν φουσκώσει στο ταψί πριν το ψήσιμο.



Στα βιντεάκια που ακολουθούν θα παρακολουθήσετε βήμα- βήμα πώς γίνονται οι πλεξούδες με πέντε και με τρία κορδόνια.
https://www.youtube.com/watch?v=3M3XU4WrTXQ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου