Τετάρτη, 1 Μαρτίου 2017

ΖΥΜΗ ΜΕ ΜΑΓΙΑ ΓΙΑ ΠΙΤΕΣ ΑΛΜΥΡΕΣ ΚΑΙ ΓΛΥΚΙΕΣ (Της Μαρίας Γεωργοπούλου)

Υλικά για την Ζύμη:
800 γρ. αλεύρι περίπου, λίγο πάνω, λίγο κάτω, ανάλογα με το αλεύρι.
3 αυγά

1 φλιτζάνι γάλα
1 φλιτζάνι νερό
2-3 κ.σ.λάδι
1 κ.σ. μαγιά ξερή
1 πρέζα ζάχαρη
1 κ.γλ. αλάτι

Εκτέλεση
Πιάνουμε τη μαγιά με το νερό χλιαρό, τη μαγιά τη ζάχαρη και 2-3 κουταλιές αλεύρι, τη σκεπάζουμε για 10 λεπτά.
Προσθέτουμε το ζεστό γάλα, τα αυγά, το αλάτι και σιγά, σιγά το αλεύρι, κάνουμε μία ζύμη μαλακιά να μην κολλάει στα χέρια.
Την χωρίζουμε σε 12 μπαλάκια όσο ένα μανταρίνι μεγαλούτσικο, τα αφήνουμε 20 λεπτά να ξεκουραστούν.
Ανοίγουμε τα φύλλα 3 κάθε φορά, τα λαδώνουμε ένα ένα , βάζουμε γέμιση, τα τυλίγουμε σε ρολό και τα στρίβουμε όσο πιο πολύ μπορούμε τα στρίβουμε και τα τεντώνουμε.
Τα αραδιάζουμε στο ταψί και τα περνάμε με ελαιόλαδο.
Ψήνουμε στους 200οC μέχρι να ροδίσουν.

ΓΕΜΙΣΗ (δίνεται γέμιση για γλυκιά κολοκυθόπιτα)
Τρίβουμε στο χοντρό μέρος της ξύστρας κίτρινο κολοκύθι, το αφήνουμε λίγο και μετά με τις παλάμες μας το στίβουμε για να φύγουν τα υγρά του.
Στη κατσαρόλα βάζουμε λίγο φρέσκο βούτυρο, σωτάρουμε το τριμμένο κολοκύθι και σταφίδες ξανθές. Αποσύρουμε από τη φωτιά, όπως είναι ζεστό ρίχνουμε ζάχαρη (κατά βούληση) κανέλλα και γαρύφαλλο σκόνη. Αφήνουμε κρυώσει καλά το μίγμα και μετά φτιάχνουμε τις κολοκυθόπιτες.
Όταν ψηθούν πασπαλίζουμε ζάχαρη άχνη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου