Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ ΝΗΣΤΙΣΙΜΟΣ ΤΟΥ ΠΑΡΛΙΑΡΟΥ

YΛΙΚΑ
450 γρ. φύλλο κρούστας (1 πακέτο, δηλαδή περίπου 12-14 φύλλα)
500 γρ. ταχίνι
100 γρ. σησαμέλαιο + επιπλέον για το ταψί
200 γρ. καρύδια (ψίχα), τριμμένα στο μούλτι σε ψιλά κομμάτια
Σιρόπι
500 γρ. ζάχαρη
400 γρ. νερό
1 πορτοκάλι (ακέρωτο), τις φλούδες του
1 κ.γ. γλυκόζη
Εκτέλεση
Κομμάτια: 20-30, Προετοιμασία: 20΄, Αναμονή: 20΄, Ψήσιμο: 50΄-60΄
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ταχίνι με το σησαμέλαιο. Κόβουμε τα φύλλα κρούστας στη μέση (κατά πλάτος), έτσι ώστε να έχουμε διπλάσιο αριθμό φύλλων.
Με ένα πινέλο αλείφουμε τέσσερα φύλλα με το μείγμα του ταχινιού και τα τοποθετούμε το ένα πάνω στο άλλο. Πασπαλίζουμε το τελευταίο με λίγο τριμμένο καρύδι και τυλίγουμε τα φύλλα σε σφιχτό ρολό (από τη μεγάλη τους πλευρά).
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα, φτιάχνοντας συνολικά περίπου 5-7 ρολά (εξαρτάται από το πόσα φύλλα είχε η συσκευασία που αγοράσαμε).
Λαδώνουμε ένα μακρόστενο ταψί και βάζουμε μέσα τα ρολά, το ένα δίπλα στο άλλο και όσο πιο κοντά γίνεται. Βάζουμε το ταψί στο ψυγείο για περίπου 20 λεπτά ή στην κατάψυξη για 10 λεπτά, ώστε να κρυώσουν και να σφίξουν τα ρολά και να κόβονται πιο εύκολα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150°C. Χαράσσουμε τα ρολά διαγωνίως σε λεπτές φέτες και τοποθετούμε το ταψί στο φούρνο. Ψήνουμε για 50-60 λεπτά. Δεκαπέντε λεπτά πριν βγάλουμε το γλυκό από το φούρνο, ετοιμάζουμε το σιρόπι.
Σιρόπι
Βράζουμε όλα τα υλικά μαζί για 5 λεπτά (από όταν αρχίσει ο βρασμός). Σιροπιάζουμε το γλυκό αμέσως μόλις το βγάλουμε με το σιρόπι ζεστό. Το ρίχνουμε σιγά-σιγά μέχρι να το πιει όλο. Αφήνουμε κατά μέρος μέχρι να κρυώσει το γλυκό και να απορροφηθεί το σιρόπι.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου